Lidt af hvert
VALIDEREDE SPØRGESKEMAER
Harvard Trauma Questionnaire (HTQ) →
Spørgeskemaet er ikke publiceret i en valideringsartikel, men er blevet brugt i flere store undersøgelser af Ask Elklit.
Den danske version af HTQ er en ældre version og IKKE den nyeste version 5. HTQ’s officielle hjemmeside findes her, og information om skemaet samt kontakt til udviklerne findes her. Der er lavet en brugermanual til HTQ (som også inkluderer HSCL D25), som kan købes via den officielle hjemmeside – klik her. En kort scoringsmanual findes her. Så vidt vides er der ikke copyright på spørgeskemaet, men det er en god ide at kontakte udviklerne.
HTQ-5 engelsk:
Berthold SM et al. The HTQ-5: revision of the Harvard Trauma Questionnaire for measuring torture, trauma and DSM-5 PTSD symptoms in refugee populations → abstract
HTQ dansk:
Elklit A et al. Acute Stress Disorder in physical assault victims visiting a Danish emergency ward → Abstract
Elklit A et al. Post-traumatic stress disorder in a Danish population of elderly bereaved → Abstract
Pain Catastrophizing Scale (PCS) →
PCS er udviklet af Michael Sullivan og denne oversættelse er ‘aldult’ versionen. Den danske version er delvist valideret af Heidi Kjøgx, men flere måleegenskaber mangler at blive testet.
PCS findes officielt på eProvides hjemmeside – se her. Manualen til PCS kan downloades her.
Kjøgx H et al. Pain frequency moderates the relationship between pain catastrophizing and pain → Fuld artikel
Pain Self-Efficacy Questionnaire (PSEQ) →
PSEQ er oversat til dansk og valideret i en population af patienter med fibromyalgi af Marianne Uggen Rasmussen. Så vidt vides er der ikke copyright på spørgeskemaet, men det anbefales at tage kontakt til Marianne, før det tages i brug.
Dansk validering:
Rasmussen MU et al. The adaptation of a Danish version of the Pain Self-Efficacy Questionnaire: reliability and construct validity in a population of patients with fibromyalgia in Denmark → Abstract
Original publikation:
Nicholas MK. The pain self-efficacy questionnaire: taking pain into account → Abstract
Central Sensitization Inventory (CSI-Dan) →
Central Sensitization Inventory er udviklet til at måle de helbredsmæssige symptomer af det neurofysiologiske begreb central sensibilisering. CSI-Dan er oversat efter retningslinjerne af Beaton et al. (2000). Skemaet er oversat, kulturelt tilpasset til dansk og valideret af Liam Holm.
Der er skrevet en brugermanual af originaludviklerne, som du kan downloade her. Spørgeskemaet er gratis at anvende, og CSI har en officiel hjemmeside, som findes her.
Dansk valideringsartikel er submitted og under review.
Mayer TG et al. The development and psychometric validation of the central sensitization inventory → Abstract
Nishigami T et al. Development and psychometric properties of short form of central sensitization inventory in participants with musculoskeletal pain: A cross-sectional study → Abstract
Global retrospektiv anker (transition question) →
Standardiseret globalt retrospektivt patient-evaluering af behandlingseffekt.
Lauridsen HH et al. Choice of external criteria in back pain research: Does it matter? Recommendations based on analysis of responsiveness → Abstract
IKKE VALIDEREDE SPØRGESKEMAER
Brief Illness Perception Questionnaire (B-IPQ) →
Brief Illness Perception Questionnaire kaldes også ‘Kort spørgeskema om sygdomsopfattelse’. Det er oversat til dansk af Ida Larsen & Marie Louise Bro Pold, men metoden er ukendt. Desuden er der ikke lavet en validering af B-IPQ under danske forhold. Skemaet findes på IPQ’s officielle hjemmeside, som findes her.
Så vidt vides er der ikke copyright på skemaet, men det er god skik at bede om lov til at bruge det i projekter. Jeg anbefaler, at man skriver til Elisabeth Broadbend om tilladelse til at bruge B-IPQ på e.broadbent@auckland.ac.nz
Scoringsmanual – klik her.
Original publikation:
Broadbent E et al. The Brief Illness Perception Questionnaire → Abstract
Brief Illness Perception Questionnaire – back pain (B-IPQ-BP) →
Brief Illness Perception Questionnaire – back pain er baseret på B-IPQ men modificeret til at fokusere på rygsmerter jf. retningslinjerne for brugen af B-IPQ (se scoringsmanualen).
The Punum Ladder (prospektivt globalt anker) →
Standardiseret prospektivt globalt anker, som kan bruges til udregning af MIC. Den danske version publiceret her har ikke gennemgået en fuld oversættelse og kulturel tilpasning efter retningslinjerne fra Beaton et al. (2000). Dette bør derfor foretages, og har du mod og lyst til det, så modtages den oversatte version gerne til publicering her.
Fletcher et al. A prospective global measure, the Punum Ladder, provides more valid assessments of quality of life than a retrospective transition measure (original article) → Abstract
Oplevelse af sammenhæng (Sense of Coherence skala)
Oplevelse af sammenhæng skalaen er oversat til dansk, men oversættelsesmetoden er ukendt. Desuden er den oversatte version ikke publiceret i et peer-reviewed tidsskrift.
SOC er omfattet af copyright. Adgang til SOC-skalaen kræver, at man bliver medlem af STARS (Society for Theory And Research on Salutogenesis) – se her. Medlemskab er gratis og medlemmer får fuld adgang til SOC.
Man kan gratis downloade ‘The Handbook of Salutogenesis’ – se her (når linket altså virker?).
Original publikationer:
Antonovsky A. The structure and properties of the sense of coherence scale → abstract
Eriksson M. Validity of Antonovsky’s sense of coherence scale: a systematic review → abstract